Portfolio / Aminata

Namn: Aminata Merete Grut
Utbildning: Hyper Island, UX Writing Academy, Changemaker Educations, Informator, JMK, Skurups Journalistlinje, Grafiska yrkesskolorna, Stockholms universitet, Umeå univ. mm.
Studerar just nu: YH-kurs i Frontend Development, 50%, 20v.
Yrkeserfarenhet: Arbete i eget företag 1990-2019, för media, stat, kommuner, organisationer och kommersiella företag, samt en rad projektledaruppdrag inom event- och scenproduktion. Även anställningar och uppdrag för en rad olika redaktioner 1984-2020. Däribland återkommande för Sveriges Radio, Dagens Industri, SAF-tidningen, Gotlands Tidningar, samt SvD, Metro, SVT och TV4.
Karriärbyte: Från 2016 och framåt ny inriktning, mot UX (användbarhetsdesign), som inleddes med design och bygge av en lokal nyhetssajt 2016-2017.
Därefter jobb som UX-writer i UX-teamet hos dåvarande Bonnier Broadcasting under 2017-2018, där uppdraget var att arbeta med microcopy och design på fyra språk för TV4 Play och C More (med web och appar för video-on-demand), i nära samarbete med utvecklare.
Det fortsatte med designinriktat jobb 2018-2019 hos Riksförbundet Attention, där jag var Webmaster / Digital utvecklingsredaktör / Social media manager med ansvar för UX, SEO, datadriven utveckling på alla digitala plattformar, produktion och uppdatering av texter, video, explainers och grafik, samt en uppdatering av huvdsajtens backend i samarbete med extern utvecklare.
Sommaren 2019 gick jag vidare till nytt uppdrag på Sveriges Radio, först till Ekot i juni, som reporter/omvärldsbevakare/nyhetssändare, därefter i oktober till SR Play som Digital utvecklingsredaktör i ett projekt som innebar arbete med UX-design, design av interaktivitet, grafik och research där jag arbetsledde tvärfunktionella team. Uppdraget förlängdes i två omgångar men avslutades i maj 2020.
Nuläge: Timanställd hos SMARTse AB, för att mycket sporadiskt arbeta med programmering och digital design / UX. Söker aktivt ny heltidsanställning.
Arbetsprover: Text, radio mm.

.

Bild av höjdhopparen Armand Duplantis med overlay av knappar för att rösta, grafik mm för Jerringpriset.

Interaktiv grafik, samt grafik för sociala medier, UX-designprojekt av Aminata för Radiosportens Jerringpris 2019. Optimerat för mobil. Klicka på bilden för mer info.

.

Samlingssida och grafik för Sveriges Radio, kampanjen #klaracorona. Mallar anpassades för PS Elements för att digitala redaktörer på SR ska kunna använda dem (för Facebook, Instagram, Instastories mfl). Beställd i april 2020. Klicka på bilden för mer info.

.

Djuplänkar till appen SR Play – research för Sveriges Radio om interna användares behov, hur det fungerar rent tekniskt med externa leverantörer för “smarta djuplänkar” som tar externa användare från sociala medier till appen SR Play, mm. Klicka på bilden för mer info.

.

En rad olika arbeten för Sveriges Radio under våren 2020. Föreläsning om UX-writing, empatisk design, vad som driver motivation och vad som kan få även intresserade att lämna en onboardingprocess. Planering av och logistik för en två dagars kurs för SR:s digitala producenter. Förberedelser för upphandling av ljudverktyg. Statistisk research kring svenska coronafall och en massa annat. Klicka på bilden för mer info.

.

Konferensen ”Nordic Freelance” (september 2018). UX-design. WP-installation. Konceptutveckling. Producent. Uppdragsgivare, Frilans RiksJournalistförbundetKlicka på bilden för mer info.

.

UX för digitala plattformar (2018-2019) hos Riksförbundet Attention. Uppdatering av backend och webbshop. Bättre tillgänglighet. Analysarbete. Kartlagt användarresor, ökat antalet besökare på sajt, följare på FB, mm. Design av onboarding och win-back av tidigare medlemmar med hjälp av sms mm. Klicka på bilden för mer info.

.

UX-design, UX-writing och microcopy (2017-2018) hos Bonnier Broadcasting (ägs numera av Telia).  Design för webb och appar för streaming av VOD (video on demand) för TV4 Play och C More. Här UX-writing/copy på fyra språk för ”GDPR-sida” skapad 2018 (svenska, engelska, danska, norska). Klicka på bilden för mer info.

.

UX-design, UX-writing och microcopy (2017-2018) för Bonnier Broadcasting, med webb och appar för Android, iOS och Samsung TV. Onboardingflöden och dialoger med empati för användaren. Facilitering av workshops, ansvar för tonalitetsprojekt, dokumentation av användbarhetstester, mm. Klicka på bilden för mer info.

.

Webbsajt, byggd i WP av Aminata (2017) för Anna Ardelius Kostym. Grundläggande utmaning var att sajten skulle innehålla många bilder. Klicka på bilden för mer info.

.

UX-design och WP-bygge av Aminata för Skarpnäcks Nyheter, mikrolokal nyhetssajt med många smarta funktioner (2017). Klicka på bilden för mer info.

.

Mer om Aminatas arbete: Portfolio på Engelska, samt äldre portfolio på svenska

.

Webbsajt, byggd i WP (2017) av Aminata för Björn Cederberg, författare, skribent och filmare. Klicka på bilden för mer info.

.

Webbsajt, byggd på engelska i WP (2017) av Aminata för Jannike Grut Productions, skådespelare, producent, manusförfattare. Klicka på bilden för mer info.

.

Webbsajt byggd med RW (2015) av Aminata för Kinti Productions. Krav: bilder skulle användas som bakgrund, med boxad text som overlay. Klicka på bilden för mer info.